Projectvoorstellen

 1. Real-Time and Quality of Service Facilities for Wireless Networks.
  Door: Eric Hos, Niels VisserBegeleider(s): Jeroen Scheerder <js@science.uva.nl> (UvA)
 2. Bij het nemen van een beslissing of een gebruiker een verbinding binnen een optische netwerk op basis policy mag gebruiken speelt een AAA (Authenicatie, Authorisatie en Accounting) server een belangrijke rol. De performance van een op Web Services gebaseerde AAA server die draait binnen een J2EE application server omgeving wordt onderzocht, en de factoren bepaald die een belangrijke rol bij de performance spelen. Aan de hand van metingen worden vuistregels opgesteld die een uitspraak doen over de te verwachten doorlooptijd van een verzoek.
  Door: Aziz Ait Messaoud, Redouan LahitBegeleider(s): Yuri Demchenko <demch@science.uva.nl> , Cees de Laat <delaat@science.uva.nl> (UvA)
 3. Control plane problematiek: Uitvoeren van een “feature check” van Force 10/GlimmerGlass/Calient switches, en wellicht iets in samenwerking met NORTEL. Nog nader uit te werken.
  Door: Marco van Doorn, Roeland KluitBegeleider(s): Cees de Laat <delaat@science.uva.nl> , Freek Dijkstra <fdijkstr@science.uva.nl> (UvA)
 4. Architecturen voor wireless sensor networks – “zigbee”. Nader uit te werken.
  Door: Eelco Driel, Ronald WezemanBegeleider(s): Rob Meijer <rmeijer@science.uva.nl> (UvA)
 5. Gedistribueerde IDS netwerken (b.v. distributed snort).
  Door: Jeroen van Beek, Tjerk NanBegeleider(s): Jaap van Ginkel <J.A.vanGinkel@uva.nl> (UvA)
 6. Beveiliging Portal Interpay : Een security-onderzoek wordt gedaan naar de gehele infrastructuur rond Interpay's `digitale entree', Portal. Onderzocht wordt voor welke `basisfunctionaliteit' de Portal infrastructuur voldoende beveiliging biedt (if any), en een methodiek wordt ontwikkeld om te detecteren in welke delen van de beveiliging van eventuele nieuwe functionaliteit de bestaande infrastructuur niet zou voorzien.
  Door: Sander Bootsma, Daniël HilsterBegeleider(s): Ramses Hoek <r.hoek@interpay.nl> , Jan Mastenbroek <j.mastenbroek@interpay.nl> (Interpay), Rob Meijer <rmeijer@science.uva.nl> (UvA)
 7. SANE paper: Het is belangrijk dat studenten over realistische experimenteeromgevingen kunnen beschikken. Hierin moeten alle componenten die we in de huidige ICT infrastructuur tegenkomen aanwezig zijn. Dit zijn o.a. servers, netwerkverbindingen, en netwerkdiensten.Door gebruik te maken van gesimuleerde componenten en de mogelijkheid om die aan elkaar te koppelen, kunnen we goedkoop en snel complexe ICT infrastructuren opzetten, die hetzelfde gedrag vertonen als hun equivalenten in de echte wereld. In een voor de SANE-conferentie bestemd paper wordt het belang dat we hieraan hebben, de filosofie we hierover delen, en de technische implementaties die we gebruiken, uitgelegd. Daaarnaast kunnen ook de pedagogische ervaringen van zowel student als docent aan bod komen.
  Door: Arjen KrapBegeleider(s): Karst Koymans <ckoymans@science.uva.nl> , Jeroen Scheerder <js@science.uva.nl> (UvA)
 8. Migratie van IPv4 naar IPv6: IPv6 is zonder twijfel de opvolger van IPv4. Bij de overgang naar IPv6 zullen beide protocolen nog een tijdje naast elkaar bestaan. Hoe wordt dat gerealiseerd en wat gebeurt er als een IPv6 netwerk aan het huidige IPv4 Internet wordt toegevoegd? Hoe kan de overgang naar het nieuwe protocol gemaakt worden, en wat zijn de overschakelingsmechanismen die daarbij horen? Deze thematiek zal op een volledig implementatieonafhankelijke wijze aangepakt worden, met literatuurstudie als hoofdmiddel.
  Door: Aziz Ahrouch, Samir EzzineBegeleider(s): Karst Koymans <ckoymans@science.uva.nl> (UvA)
 9. Verbetering convergentietijd klantaansluitingen: Een groot deel van de SURFnet klanten is aangesloten op het SURFnet5 netwerk via Gigabit Ethernet technologie over eigen wide-area glasvezelverbindingen. SURFnet hanteert daarbij afhankelijk van de beschikbare glasvezelinfrastructuur twee aansluitmodellen: een poort op een Gigabit Ethernet ring of twee afzonderlijke Gigabit Ethernet Point-to-Point verbindingen. In ringstructuren wordt voor resilience gebruik gemaakt van het Spanning Tree Protocol en bij Point-to-Point verbindingen van BGP4 peerings. In beide gevallen levert een vezelbreuk een onderbreking op van enkele tientallen seconden. Deze convergentietijd zou SURFnet graag terugbrengen door gebruik van o.a. Rapid Spanning Tree en het tunen van de BGP4 parameters. Hier zijn nader onderzoek en verificatietesten voor nodig.
  Door: Leendert van Doesburg, Andree ToonkBegeleider(s): Dennis Paus <Dennis.Paus@surfnet.nl> (SURFnet), Jeroen Scheerder <js@science.uva.nl> (UvA)
 10. Quarantainenet: Besmette systemen, gehackte systemen, niet gepatchte systemen alleen toegang verlenen in een beperkte (afgeschermde)omgeving. Dus ook computers die op een of andere manier overlast veroorzaken op het netwerk (zoals spam en inbraakpogingen) moeten in het quarantainenet geplaatst kunnen worden. Netwerkbeheer zou graag een oplossing (PVA) uitgewerkt willen zien en een gedegen kosten/baten analyse krijgen van deze oplossing Minimale eisen : HvA Brede implementatie, Koppelingen met 802.1X, LDAP-server, DHCP-server, DNS-server
  Door: Sander HollaarBegeleider(s): Leonard Knijff <l.knijff@ict.hva.nl> , Gert Jan Scharloo <g.scharloo@hva.nl> (HvA), Cees de Laat <delaat@science.uva.nl> (UvA)
 11. Multicast Configuratie: Op de Leeuwenburg is een eenvoudige multicast configuratie actief die er primair op gericht is om video streams van (en via) Surfnet te kunnen ontvangen. Maar er is HvA-breed behoefte aan een algemene multicast configuratie die het mogelijk maakt om:1. huidige streams van Surfnet te blijven ontvangen2. willekeurige multicast sessies binnen de HvA te starten met servers op diverse plekken in het netwerk3. streaming naar de 'wereld' te ondersteunen (aanvraag van een (range van) multicast groep(en))Daarnaast willen we onderzocht hebben welke open source multicast servers beschikbaar zijn die draaien onder Linux, met clients voor diverse platforms (Linux, Windows XP voornamelijk). Hierbij denken we aan bijvoorbeeld VideoLan. En welke mogelijkheden de software biedt om de verschillende formaten die gangbaar zijn te ondersteunen.
  Door: Thijs HodiamontBegeleider(s): Leonard Knijff <l.knijff@ict.hva.nl> (HvA), Cees de Laat <delaat@science.uva.nl> (UvA)
 12. Test of physical limitations of wireless networks. Measure transmission strength and efficiency with various physical barriers and jamming signals.
  Door: Dennis Marinus, Martijn MeijerBegeleider(s): Mark Burgess <Mark.Burgess@iu.hio.no>

This topic does not exist yet

You've followed a link to a topic that doesn't exist yet. If permissions allow, you may create it by clicking on “Create this page”.